Några produkter från Thujor / Tujor

Thuja / Tuja eller  (Thuja occidentalis)

är ett barrträd i familjen cypressväxter.
Den växer inte vilt i Sverige men är mycket vanlig i parker och trädgårdar.

Thuja kallas ibland "livsträd".

Thuja används med fördel som häckväxt eller dekorationsväxt.

Den är grön året runt och skapar ett perfekt insynsskydd till din trädgård.

Thujan finns i olika sorter som har olika egenskaper beroende på vad du är intresserad utav.
Under våra underkategorier kan du läsa mer om de olika sorter vi säljer.

Den vanligaste thujan är Thuja occidentalis Brabant, men det finns även andra sorter som Colombia, Danica, Elegantissima, Falke, Fastigiata, Globosa, Golden Globe, Holmstrup, Holmstropii, Little Champion, Little Giant, Pyramidalis Aurea, Recurva Nana, Rheingold, Smaragd, Smaragd Variegata, Sunkist, Tiny Tim, Woodwardii, Yellow Ribbon

Vad ska jag tänka på när jag köper Thujor? Vilken av dessa Tujor ska jag välja/ tujor?

Det beror helt på vad du är ute efter när du handlar dina Tujor. Är de till dekoration eller mer praktiskt som ett vackert grönt insynsskydd? Ska de få växa fritt eller vill ni formklippa? Ta reda på det och välj dina Thujor efter behov. Vill du se dina plantor växa och forma dem med tiden, så finns det lite mindre plantor. Har du och grannen tröttnat på varandra och en häck skulle stått på plats för länge sen? Då har vi plantor som är upp till 275 cm.

Hur ska jag plantera Thujor/ tujor?

Det är enkelt att plantera Thujor. Rekommendationerna är att ni gräver ett dike på 50x50 cm (djup x bredd). Fyll diket med lite ny och näringsrik jord, plantera plantan så att toppen på dess rotsystem ligger i samma nivå som marken, endast ett lite lager med jord ska finnas på ovansidan av översta rötterna. För att ge plantan lite extra näring, ge dem vårt Näringspaket, det blandas lätt ut i det översta lagret av jord. https://www.thujaplantor.se/product.html/naringspaket-optimal-kampanj?category_id=41

När kan jag beskära klippa Thujor/ tujor?

Beskärning sker under vår/försommar eller höst. Klipp inte dina Thujor kraftigt under det första etableringsåret, utan vänta då till nästkommande vår. Beskär med försiktighet då plantan kan ta skada av för hård beskäring. Tänk också på att Thujor är ”ytgröna”, desto längre in mot stammen man kommer desto kalare och brunare blir plantan. Klipp hellre lite och oftare (3ggr/år) för att få en tät och fin häck. Se alltid till att ha grönt på kvisten innanför snittet du klipper.
Efter vintern kan man klippa bort de frostskadade grenarna för att få fram färsk ved, detta klarar plantan bra och återhämtar sig snabbt.

Hur mycket vatten behöver Thujor/ tujor?

Thujor är väldigt torkkänsliga och behöver vatten ofta under etableringen för att hålla en jämn fuktighet i jorden. För att se om dom har tillräckligt med vatten är det enklast att gå ut och ta en näve med jord. Går den att forma till en boll, rinner jorden mellan dina fingrar eller smular den sönder? Att kunna forma jorden till en boll är det optimala. Som bäst är det att vattna Thujorna tidigt på morgonen, då har plantan svalnat över natten och det kalla vattnet som kommer chokar inte plantan. Det finns hjälp att få med bevattningen, denna kommer i form av en timer och droppslang och de kommer att spara dig mycket tid och oro. Väljer ni att vattna för hand, kom ihåg att inte vattna kroppen på plantan under starkt solljus, bara rötterna.

När kan jag gödsla Thujor / tujor?

Växtnäring kan med fördel ges redan vid plantering. Var noga med vilket näring ni ger, då det ibland kan orsaka skada på plantans rötter istället för att hjälpa. Det bästa preparatet på marknaden är de näringspaket vi säljer på hemsidan, som är speciellt framtagen till thujor. Om ni avvaktar med gödningen så är den bästa tidpunkten att ge under vår/försommar.

Vilken gödsel ska jag ha till Thujor/ tujor?

Se vår hemsida för ett kanon erbjudande på ett anpassat gödsel för både gamla och ny handlade plantor.
https://www.thujaplantor.se/product.html/naringspaket-optimal-kampanj?category_id=41
Om ni väljer ett ”mer naturligt” gödningsmedel är en blandning av ko och grisgödsel att rekommendera. Detta ger en bra och mullrik jord efter 3-5 år. Undvik häst- och hönsgödsel.

Thujor / Tujor