Thuja Smaragd | Frilandsodlad 

Den populära häckväxten med pyramidalt växtsätt.

Växer sig tät och håller sig grön året runt med lite sköttsel. 

Planteras och levereras under perioden april-juni samt september-november. 

Thuja Smaragd 

Populär häckväxt med pyramidalt växtsätt; tät och vintergrön.

Planteras under perioden april-juni samt september-november.

Populär häckväxt med pyramidalt växtsätt som är tät och vintergrön.

Thuja 'Smaragd' växer långsammare, men utan krav på beskärning. Trivs bäst i sol till halvskugga i väldränerad, kompostrik jord.
Det är en vacker vintergrön thuja med intensivt grön färg. Fin som både solitär planta i kruka, men också i grupp med andra barrväxter för häck. Den slutliga höjden hamnar oftast runt fem meter.

 Thuja 'Smaragd' är det perfekta valet för den som vill ha en formstark, grön, lättskött häck året om.

 

När ska jag köpa?

Thuja Smaragd, plantan som ger dig det lilla extra. Thuja Smaragd är kompakt, vindtålig, robust och lättskött med glänsande gröna barr som håller färgen bra under vintertid och skapar en exklusiv känsla på din häck eller insynsskydd. En tuja Smaragd går att använda både som solitär eller som häck eftersom den växer väldigt kompakt utan att behöva klippas. En smaragd kan kännetecknas vid ett spetsigt och konformat växande.

När ska jag plantera?

Thuja Smaragd kan du plantera under hela växtsäsongen, så länge det inte är tjäle. Under högsommaren slutet av juni, juli och augusti, bör du välja en krukodlad planta som etablerar sig snabbare och klarar värmen och torkan bättre. Det finns för- och nackdelar med alla årstider. Planterar du dina thujor på våren, så har plantan lång tid på sig att etablera sig inför vinter. Tänk då på att det kommer en varm sommar och det är mycket viktigt att vattningen sköts ordentligt. Planterar ni på hösten, så behöver ni inte oroa er för det varma vädret under högsommaren, men tänk på att täcka era plantor inför vintern med skuggväv mot tjältorkan.

Hur mycket ska jag vattna?

Grundregeln när det gäller bevattning av thuja, är större mängd och lite mer sällan. Vattna hellre ordentligt med några dagars mellanrum, än småskvättar varje dag. Det är viktigt att ge mycket vatten, men det är lika viktigt att det får "torka" lite där emellan. Detta är för att rötterna inte ska få röta, och så att plantorna även hinner plocka upp syre. 

När ska/kan jag beskära?

Thuja smaragd behöver i regel inte klippas alls, men vill man klippa den, ska man "putsa" den försiktigt. Detta bör helst göras tidigt på våren samt under månaderna augusti-september. Regeln lyder i thujans fall, ju oftare desto bättre.

Det täta grenverket hos denna planta gör den även lämplig för formklippning. Du kan även toppa plantan för att ge den mer volym, tänk dock på att om toppen klipps, går den pyramidala formen förlorad. Som häck blir därför thuja smaragd vackrast om endast sidorna beskärs och toppen lämnas ifred.

Under etableringsperioden som infaller efter plantering, ska man vara försiktig med att klippa för mycket på plantan. Du kan ta bort enstaka kvistar eller putsa plantan ytligt, men du får inte någon gång klippa ner plantan grovt. 

Hur ska jag klippa? Beskär plantan med försiktighet, ta lite i taget och se så att ni inte klipper bort för mycket. Plantorna är endast ”ytgröna” och desto närmare ni kommer in mot stammen, desto mindre grön blir plantan. Klipp aldrig in så mycket att det inte finns något grönt på kvisten innanför snittet. För att få en mycket tät och prydlig mur utav thujan klipper du den på samma ställe om och om igen vid varje tillfälle du beskär.

När ska jag gödsla?

Växtnäring kan med fördel ges redan vid plantering. Var noga med vilket näring ni ger, då det ibland kan orsaka skada på plantans rötter istället för att hjälpa. Det bästa preparatet på marknaden är de näringspaket vi säljer på hemsidan, som är speciellt framtagen till thujor. Om ni avvaktar med gödningen så är den bästa tidpunkten att ge under vår/försommar. Näring kan med fördel ges till plantorna varje år under hela dess livstid. 

Vilken gödning ska jag välja?

Se vår hemsida för ett kanon erbjudande på ett anpassat gödsel för både gamla och ny handlade plantor. HÄR
Om ni väljer ett ”mer naturligt” gödningsmedel är en blandning av ko och grisgödsel att rekommendera. Detta ger en bra och mullrik jord efter 3-5 år. Undvik helst häst- och hönsgödsel.

Thuja Smaragd

- passar utmärkt som häck eller solitär! Här hjälper vi dig att avgöra om det är thuja Smaragd eller Brabant du ska välja.

När ska jag välja Smaragd thujan?

- Jag vill ha ett lyxigt utseende på min häck!

- Häcken ska vara snygg även om jag inte väljer att klippa den!

- Jag tycker att Smaragden är snyggare för att den är mer pelarformad än Brabanten!

- Jag vet att den växer lite långsammare, men jag har inte bråttom.

Om ett av dessa påståenden stämmer på dig, då är det Thuja Smaragd du ska ha.

Både tuja Smaragd och Brabant blir mycket täta och fina häckar när man klipper dem fyrkantiga eller beskär dem på ett snyggt sätt på vårkanten. Det som skiljer Smaragden åt ifrån Brabanten är att den naturligt växer mer pelarformat. Detta kan göra att den känns mer exklusiv eftersom att den kan upplevas som putsad/beskuren trotts att den bara vuxit fritt. Smaragd thujan är lite dyrare än Brabant thujan och detta hänger ihop med att den växer lite långsammare, den har med andra ord krävt mer omsorg under längre tid.

Tuja Smaragd

Thuja Smaragd kan även med fördel användas som solitär och dekorationsväxt i din trädgård på grund av dess mycket snygga friväxande pelarform. Precis som brabantthujan blir Thuja Smaragd otroligt tät när man beskär den och bildar ett 100-procentigt insynsskydd året runt.

Sommartid har den normalt en klargrön vacker färg och kan skifta precis som brabanten i en bronsgrön mörkare färg på vintern. En Thuja Smaragd blir normalt ca 3-5 meter hög om den får växa fritt under en längre period.

Tänk på att vara noggrann med kvalitén

Eftersom höjden på plantan blivit så vanlig att använda sig av vid prissättning utav produkten, så har detta fört med sig att många odlare pressar fram plantor som snabbt blir höga med olika typer utav gödningspreparat. Det föranleder en mycket gles och hög planta som växer otroligt snabbt men kommer att bli svår att göra tät och fin. Vi är noggranna med att låta våra thujor växa fram på ett naturligt sätt som gör dem täta, tjocka och fina redan från start. Vår thuja på 160cm har blivit omplanterad två gånger under sin uppväxt och har vuxit i åtta år för att nå den höjd den har idag. Under dessa åtta år har den beskurits i genomsnitt tre gånger för att skjuta fler sidoskott och bli en riktigt fin och tät häckplanta. Vi är otroligt stolta över denna unika kvalitet på thujor som innehar märkningen A-kvalitet.